Oni su uspeli…

Još jedna pobeda. I to kakva. Pao je “veliki” Partizan. Višestruki šampion odlazi kući pognute glave. Sa druge strane, “mali” su na vrhu tabele. I to ne bilo koje. Nego one, dugo sanjane – superligaške.

Iznaneđenje? Za mene, iskreno ne. A reći ću vam i zašto.

Dugo je sanjana, ta super liga. Punih 38 godina. Probajte da izbrojite u sebi do 38, pa zamislite svaku sekundu kao godinu. Da, da… Baš toliko. Većina nas nije bila ni rođena kada se u Nišu poslednji put igrala “prava” odbojka. I kada se činilo da će san ostati nedosanjan, ONI su uspeli.

Da, upravo ti skromni, kulturni momci koji su juče, po ko zna koji put, ostavili srce na terenu. Isti ti koji se iskreno obraduju svakoj čestitci na tviteru ili fejsu i ponekom članaku u novinama, iako zaslužuju mnogo više. Ti koji svaku svoju pobedu proslave sa puno emocija, ali bez velike pompe. Isti ti koji se van terena suočavuju sa raznim privatnim problemima i izazovima koje im nameće život u Srbiji…

Većinu tih momaka poznajem dugi niz godina. Neke sam upoznao tek prošle nedelje. Bilo da ih znam deset, petnaest godina ili da smo se nedavno upoznali spaja ih ista stvar. Imaju veliko srce i duh pobednika.

Bilo je tu i puno momaka koji juče nisu bili na terenu. Ali jesu nekada, ne tako davno. Koji su održali nišku odbojku u životu, kada je bilo najteže. Toliko teško, da su na trening dolazili, iako su doručkovali samo jedno jaje. Trenirali su i kada je tegla džema, koju su cimeri delili međusobno bila jedini obrok. Ćutali su i trenirali. Ćutali su i kada su ih vlasnici stanova izbacivali na ulicu zbog neplaćenih kirija i računa od strane kluba. Ćutali su, trenirali i stavljali kamen po kamen u temelj uspeha.

Bili su tihi i prizemni i kada su se popeli na krov Evrope. Da, mnogi u Nišu i ne znaju da se to desilo. Nažalost. Ni tada nisu tražili pažnju i privilegije.

Moja velika čast je poznavati te ljude. Bilo je tu i lepih i ružnih stvari. Uspona i padova. Suza i smeha. O tome bi mogla knjiga da se napiše. Ko zna, možda jednog dana. Dosta toga i nije za priču, bar ne ovako javno. Možda bi scene iz filma “Montevideo” najpribližnije dočarale te situacije. Ili što je neko jednom napisao jedna porodica – jedno srce – jedan tim.

Jedni su se povukli zbog porodičnih obaveza, drugi su zatrpani poslom, treći su se odselili ili igraju u inostranstvu… Ipak, sećanja i uspomene ostaju.

Možda ovo nekim mlađim generacijama izgleda nestvarno, ali nije. Ove lepe stvari će ostati upamćene zauvek, a ove ružne zaboravljene što pre.

Na sreću, puno toga se promenilo i to zahvaljujući nekolicioni požrtvovanih, upornih i vrednih ljudi. Kako sami kažu, na razumeju se mnogo u odbojkaške stvari, ali tu su da pomognu. I to odlično rade. Iskreno, sa puno volje i energije. Onako domaćinski, stavljajući klupske obaveze ispred porodičnih, privatnih, poslovnih. Isto tako sa velikim srcem, kao i igači na terenu.

Svi ONI su uspeli.

Iako često nepravedno zaboravljeni od strane, zajednice, medija, sponzora ONI idu dalje. Ne obaziru se na stvari koje se dešavaju oko njih. Sanjaju svoj san. San koji traje.

Sledeći protivnik je još jedan šampion. Velika Crvena zvezda.
Za mene lično crveno-bele boje su svetinja celog života i mislio sam da ovo nikada u životu neću reći. Ali za sve postoji prvi put. Sledeće kolo ću ponovo biti na tribinama. Čista srca i mirne savesti mogu da kažem – navijaću protiv Crvene zvezde. Ipak, porodica ispred svega.

Što se mene tiče ONI su već pobedili!

Inspirisan pobedama i atmosferom duže vreme sam razmišljao da napišem par lepih reči o ljudima koji to zaista zaslužuju. Nadam se da ću na ovaj način bar malo da ublažim nepravdu što njihova žrtva i uspesi koji postižu prolazi nedovoljno zapaženo od većine ljudi iz okruženja. Ujedno ovo predstavlja apel na sve institucije, kompanije i pojedince da na konkretan način pomognu OK Niš-u u ostvarivanju dobrih rezultata.

Teks je posvećen svim igračima (bivšim i i sadašnjim), treneru, upravi i prijateljima. U tekstu nije spomenuto ni jedno ime upravo iz straha da neko ne bude zaboravljen, mada iskreno mislim da za tim nema ni potrebe. ONI će se prepoznati.

Nepoznati autor